„Va fi război mondial dacă ia naștere această alianță cu Rusia”. Pe cine amenință Zelenski

de: Cătălina Burghelea
20 02. 2023

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, luni, China să nu susţină Rusia în războiul declanșat în februarie 2022, întrucât s-ar ajunge la un război mondial.

Avertismentul lui Zelenski pentru o mare putere a lumii

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că va avea loc un „război mondial” dacă Beijingul va decide să sprijine Rusia în războiul actual, notează The Guardian. Înaintea vizitei de astăzi la Moscova a celui mai înalt diplomat chinez (Wang Yi), liderul de la Kiev a declarat că ar dori ca RPC „să fie de partea noastră”.

Volodimir Zelenski a vorbit despre condițiile care ar deschide, în opinia sa, calea către o nouă conflagrație mondială. Poziția președintelui ucrainean o reflectă pe cea a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Oficialul american a avertizat, sâmbătă, Beijingul că vor exista „consecințe” dacă oferă Moscovei sprijin material în războiul său împotriva Ucrainei.

„Pentru noi este important ca Republica Populară Chineză să nu sprijine Federaţia Rusă în acest război”, a indicat Zelenski în interviul acordat cotidianului german Die Welt. „De fapt, aş vrea să fie alături de noi. Dar, deocamdată nu cred că este posibil”, a completat preşedintele ucrainean. „Însă văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică asupra a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că, dacă China se aliază cu Rusia, atunci va fi un război mondial, şi nu cred că China îşi dă seama de asta”, este avertismentul liderului de la Kiev.

Reacția Chinei după mesajul SUA

În replică, China a transmis Washingtonului că nu este în măsură să facă astfel de solicitări, în condițiile în care, de când a început conflictul în Ucraina, Statele Unite au livrat continuu arme Kievului.

„Îndemnăm Statele Unite să examineze cu seriozitate ce au făcut și să întreprindă pași mai concreți pentru a dezamorsa situația și a promova negocieri de pace”, a precizat un purtător de cuvânt al MAE chinez.

Precizări despre Republica Moldova

În interviul său pentru jurnaliștii germani, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a referit și la tensiunile în creștere din Republica Moldova. Acesta a menționat că a informat Chișinăul despre planurile Rusiei pentru destabilizarea țării.

„Maia Sandu nu mi-a cerut niciodată ajutor, dar mi-a mulțumit pentru informații. Ea cunoaște foarte bine situația. Ucraina va fi mereu pregătită să ajute (Republica) Moldova”, a relatat liderul ucrainean.

Președinta Republicii Moldova a reacționat public la informațiile primite de la Kiev, în timp ce Kremlinul i-a acuzat pe liderii de la Chișinău că „alunecă în isterie anti-rusească”.